.
STRES altında temel vücut sistemleri nasıl tepki verir
- Sinir sistemi
Stresli olduğunuzda sinir sistemi adrenalin ve kortizonu serbest bırakmak için böbreküstü bezlerini uyarır. Bu hormonlar, kan basıncını yükselterek sindirim işlemini değiştirir ve kan glikoz düzeylerini arttırır, kalp atışı hızlanır.
- Kas-iskelet sistemi
Stres altında, kaslar gerginleşir. Uzun süre kasların kasılması sonucu gerilim baş ağrısı, migren ve çeşitli kas-iskelet koşullarını tetikleyebilir.
- Solunum sistemi
Stres sizi zor nefes almanıza ve bazı kişilerde panik atak vakalarına, hızlı nefes sorununa neden olabilir.
- Kardiyovasküler sistem
Böylece anlık akut stres -Stres, bir kalp hızı artışı ve kalp kasının kuvvetli kasılmalara neden olur. Akut stres tekrarlandığında kalp krizine yol açar.
- Endokrin sistem
Böbreküstü bezleri- Karaciğer: Vücut stresli olduğunda, beyin kortizon ve sözde “stres hormonları” epinefrin ve adrenalini serbest bırakır, karaciğer daha çok glikoz için enerji verecek bir kan şekeri üretir.
- Gastrointestinal sistem
Yemek borusu – Mide – Bağırsak: Stres genellikle mide ekşimesi veya asitli reflü ile Midenizde “kelebekler”, hatta bulantı veya ağrı ile reaksiyona girebilir. Stres yeterince şiddetli olduğunda kusma olabilir. Stres sindirim etkilenebilir ve hızla gıda maddesi tüketilmeye başlanır.
- Üreme sistemi
Erkeklerde, stres altında üretilen kortizon fazlalığı miktarları, üreme sisteminin normal işleyişini etkileyebilir. Kronik stres testosron ve sperm üretimini bozabilir ve iktidarsızlığa neden olabilir.
Kadınlarda stres altında düzensiz adet döngüleri ya da daha fazla ağrılı dönemler neden olabilir. O da cinsel isteği azaltabilir.
***
STRESTEN UZAK DURMANIN YOLU:
DERİN NEFES ÇALIŞMASIYLA
MEDİTASYON YAPMAYA BAŞLAYIN.
KENDİNİZE İNSANLARIN DIŞINDA
BİR REHBER EDİNİN.
.
.
BİR KİTAP HAYAL EDİN
İÇİNDEN SONSUZLUĞUN KİTABI ÇIKSIN.
.